Jagode - mali plodovi puni iznenađenja
Budite u toku...
25.05.2023.Jagode su letnje voće u čijem ukusu većina nas uživa, a najviše ih volimo u voćnim salatama, kolačima ili jednostavno servirane uz šlag ili čokoladu.
U nastavku slede zanimljivosti o jagodama:
- Antički Grci su verovali da su jagode dar boginje Afrodite - boginje ljubavi i lepote, a u antičkom Rimu su smatrali da jagoda ima lekovita dejstva - koristili su jagode da leče brojna oboljenja: od depresije preko nesvestice, kamena u bubregu, lošeg zadaha i upale grla.
- U Francuskoj, gde se jagode smatraju afrodizijakom, ovo voće se u obliku supe služi kao tradicionalni doručak mladencima.
- Jagoda je višegodišnja biljka, pripada porodici ruža i jedino su voće koje ima semenke sa spoljašnje strane ploda.
- U Belgiji se nalazi muzej posvećen jagodama. U prodavnici koja se nalazi u sklopu Le Musée de la Fraise (Muzej jagoda) možete kupiti sve posvećeno ovom voću, od džema od jagoda do piva sa ukusom ovog voća.
- U srednjem veku verovalo se da jagode donose mir i prosperitet, pa su bile često na jelovniku na kraljevskim dvorovima. Osim toga, verovalo se i da će deljenje srcolike jagode sa osobom koja vam se dopada dovesti do toga da ljubav procveta.
- Jagode smanjuju rizik od srčanih oboljenja i kancera. U narodnoj medicini jagode se preporučuju protiv glavobolje jer u malim dozama sadrže iste stvari kao i aspirin.
- Jagode sadrže dosta nitrata koji poboljšavaju protok krvi i kiseonika do mišića. Osobe koje pre fizičke aktivnosti jedu jagode imaju veću izdržljivost i sagore više kalorija.
- Kalifornija proizvede 80% jagoda u čitavoj Americi. To na godišnjem nivou iznosi preko 900 miliona kiograma. U SAD se proizvede skoro 1/3 ukupne svetske proizvodnje jagoda, zbog povoljnih klimatskih uslova.
- Šaka jagoda sadrži više vitamina C nego jedna pomorandža. Istina, treba imati na umu da se takvim bogatstvom mogu pohvaliti samo tamne zrele jagode koje se uzgajaju pod jakim suncem, a ne u stakleniku. Zanimljivo je da će ovaj vitamin ostati u smrznutim jagodama u gotovo istoj količini kao u svežim
Iskoristite najbolji period godine, posebno mesec maj i mesec jun, kada su jagode najsočnije, najslasnije i najslađe. Prepustite se njihovom neodoljivom ukusu i uživajte u svežini koju samo sezonsko voće može pružiti.